DNV:n raportti paljastaa, että taitojen kehittäminen on välttämätöntä tekoälyn onnistuneelle käyttöönotolle.

Høvik, 11. joulukuuta 2024 - DNV:n raportin ”Starting the Artificial Intelligence Journey.” mukaan kaksi kymmenestä yrityksestä on parhaillaan ottamassa käyttöön tekoälyratkaisuja. Raportti, joka pohjautuu kyselytutkimukseen, johon osallistui 1 626 yritystä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Keski- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa, korostaa, että vaikka 21 % yrityksistä ottaa tekoälyä käyttöön, ensisijaisia motiiveja niille, jotka ovat aloittaneet, ovat toimintojen virtaviivaistaminen ja kustannusten leikkaaminen. Raportissa mainitaan kuitenkin myös merkittäviä haasteita, kuten heikko tekninen osaaminen ja vähäinen ymmärrys tekoälystä.

Tekoälyä käyttöön ottavista yrityksistä 62 % mainitsee tehokkuuden ja kustannusten alentamisen tärkeimmiksi vaikuttimiksi, kun taas 46 % viittaa olemassa olevien palvelujen ja tuotteiden arvon kasvattamiseen. Näistä motiiveista huolimatta DNV:n tutkimus paljastaa, että vastaajien teknisen osaamisen puute on huolestuttavaa. Huikeat 44 % ilmoitti, että riittämätön tekninen asiantuntemus estää heitä ottamasta tekoälyä käyttöön. Vain 6 % vastaajista pitää itseään erittäin hyvin perehtyneinä tekoälyyn, kun taas 25 % pitää itseään kohtalaisen perehtyneinä. Sitä vastoin 53 % kuvailee tietämystään jokseenkin riittäväksi, ja 16 % myöntää, ettei heillä ole lainkaan tietoa.

Raporttimme korostaa tarvetta lisätä tekoälyyn liittyvää erityisosaamista, jotta tekoälyteknologioita voidaan ymmärtää paremmin, arvioida kriittisesti ja tehdä tietoon perustuvia päätöksiä niiden käytöstä”,sanoo Barbara Frencia, DNV:n Business Assurance -yksikön CEO. ”Tutkimuksemme osoittaa selvästi, että monet yritykset tarvitsevat lisää osaamista, jotta niiden tekoälyaloitteet pääsisivät vauhtiin. On tärkeää ymmärtää, että tekoälyn kanssa yrityksissä työskentelevät ihmiset eivät välttämättä ole alan asiantuntijoita, vaan työntekijöitä, joille on annettu uusia tehtäviä. Samalla kysely osoittaa, että mitä pidemmällä ollaan, sitä suurempia hyötyjä tekoälystä nähdään. Kyse on kuitenkin siitä, että osaamisen kehittäminen on saatava alkuun.

Raportissa korostetaan myös, että tekoälyn käyttöönottoon tarvitaan jäsennelty lähestymistapa. Hieman yli kolmannes tutkituista yrityksistä harkitsee johtamisjärjestelmän käyttöönottoa tekoälyteknologioiden vastuullisen käyttöönoton, käytön ja hallinnan varmistamiseksi. Tietoisuus tekoälyn johtamisjärjestelmänä toimivasta kansainvälisestä ISO/IEC 42001 -standardista on kuitenkin edelleen vähäistä, sillä vain 11 % vastaajista tuntee sen.

"Mielestämme on tärkeää huomioida useita asioita samanaikaisesti, kun kyse on tekoälystä", Frencia lisäsi. "Tietoa ja osaamista on lisättävä liiketoimintahyötyjen saavuttamiseksi ja lähestymistapa on jäsennettävä johtamisjärjestelmäksi, joka auttaa varmistamaan, että tekoälyratkaisut ovat turvallisia, luotettavia ja eettisiä sekä sovellettavien säännösten mukaisia.

Kun yritykset navigoivat tekoälyn käyttöönoton monimutkaisissa kysymyksissä, DNV:n raportin havainnot korostavat sitä, että tekoälyn täyden potentiaalin vapauttamiseksi tarvitaan kriittisesti lisää taitoja ja jäsenneltyä hallintaa.

Käy ViewPoint-sivulla tutustumassa erikoisartikkeleihin ja kaikkiin raportteihin.

ViewPointin yhteenvetosivu

ViewPointin yhteenvetosivu

Tarkastelemme kahdessa ViewPoint-raportissamme miten erilaisissa kypsyysvaiheissa olevat yritykset lähestyvät tekoälyyn liittyviä haasteita.

AIMS ja ISO/IEC 42001 artikkeli

AIMS ja ISO/IEC 42001 artikkeli

Tekoäly lupaa tehokkuutta, kasvua ja innovaatioita. Riskien hallintaan ja luottamuksen rakentamiseen tarvitaan vahvaa hallintoa. Lue lisää.