Mikä on tekoälyn hallintajärjestelmä (AIMS)?

Tekoälyn käyttöön liittyy paljon lupauksia - tehokkuushyötyjä, kasvua ja radikaaleja innovaatioita. Etujen hyödyntäminen edellyttää kuitenkin luotettavaa hallintotapaa, jolla hallitaan riskejä ja minimoidaan merkittäviä luottamuspulmia.

Tekoälyn (AI) nopeasti kehittyvässä maailmassa on erittäin tärkeää varmistaa tekoälyteknologian vastuullinen ja eettinen käyttö.  Tekoälyteknologian potentiaali on valtava, mutta on myös vaikea ennustaa kaikkia sen vaikutuksia alusta lähtien. Kehittämisen ja käyttöönoton aikana syntyviä riskejä on hallittava, jotta tekoälyyn voidaan luottaa.  Turvallisen, luotettavan ja eettisen tekoälyn käytön varmistaminen edellyttää luotettavia hallintoprosesseja. ISO/IEC 42001 -standardin mukaisesti sertifioitu tekoälyn hallintajärjestelmä (AIMS) tekee juuri näin; se auttaa yrityksiä myös noudattamaan asiaankuuluvaa tekoälylainsäädäntöä ja minimoimaan ongelmia siihen luottamiseen

Strukturoitu lähestymistapa tekoälyn hallintaan

Uusi ISO/IEC 42001 -standardi tarjoaa kattavat puitteet tekoälyn hallintajärjestelmän kehittämiseen, toteuttamiseen, ylläpitämiseen, ja jatkuvaan parantamiseen. Standardissa hahmotellaan riskien arviointia, riskien vähentämistä ja seurantaa koskevat vaatimukset, jotka auttavat organisaatioita tunnistamaan ja käsittelemään mahdollisia riskejä ennen kuin niistä tulee merkittäviä ongelmia. Tällaisella ennakoivalla lähestymistavalla riskienhallintaan pyritään varmistamaan, että tekoälyjärjestelmät toimivat turvallisesti, luotettavasti ja eettisesti ja vähentävät yksilöille ja yhteiskunnalle aiheutuvien haittojen todennäköisyyttä. 

Standardi kattaa tekoälyteknologian kehittämisen, käyttöönoton ja käytön. ISO/IEC 42000 -standardia voidaan soveltaa kaikentyyppisiin organisaatioihin, jotka kehittävät tekoälyjärjestelmiä muille tai haluavat integroida tekoälyn nykyiseen liiketoimintaansa ja prosesseihinsa.  

Tekoälyteknologian turvallisuuden ja luotettavuuden varmistamisen lisäksi AIMS-järjestelmän käyttöönotolla on monia muita etuja:  

  • Säännösten noudattaminen: Tekoälylainsäädännön maailmanlaajuisen kehityksen keskellä, lakisääteisten vaatimusten noudattaminen on yhä tärkeämpää. ISO/IEC 42001 -standardin mukainen AIMS auttaa organisaatioita valmistautumaan nykyisiin ja tuleviin tekoälyä koskeviin säädöksiin, kuten EU:n tekoälylakiin (EU AI Act) sekä varmistamaan niiden noudattamisen.   
  • Toiminnan tehokkuus ja kustannussäästöt: ISO/IEC 42001 -standardi tarjoaa ohjeet tekoälyprosessien optimointiin, vähentämällä irtisanomisia sekä parantamalla yleistä tehokkuutta. Tehostamalla tekoälytoimintoja ja varmistamalla, että tekoälyjärjestelmät ovat luotettavia ja tehokkaita, organisaatiot voivat tehdä kustannussäästöjä ja parantaa kilpailuetuaan.  
  • Tekoälyn eettinen kehittäminen ja käyttö: ISO/IEC 42001 -standardissa korostetaan periaatteita kuten oikeudenmukaisuus, syrjimättömyys ja yksityisyyden kunnioittaminen. Näiden periaatteiden noudattamisella varmistetaan, että tekoälyjärjestelmät ovat sovussa yhteiskunnallisten arvojen ja yleisten etujen kanssa. Eettinen lähestymistapa tekoälyn kehittämiseen ja käyttöön ei ainoastaan paranna organisaation mainetta, vaan edistää myös laajempaa tavoitetta vastuullisesta tekoälyinnovaatiosta.   
  • Jatkuva parantaminen ja innovointi: ISO/IEC 42001 kannustaa tekoälyn hallinnan jatkuvaan parantamiseen ja innovointiin. Tekoälyn hallintajärjestelmän säännöllisillä tarkistuksilla ja päivityksillä varmistetaan, että organisaatiot pysyvät tehokkaina ja merkityksellisinä kehittyvien tekoälyteknologioiden ja haasteiden edessä. Sitoutuminen jatkuvaan parantamiseen edistää innovaatiokulttuuria ja rakentaa sidosryhmien luottamusta. 

Lisäksi ISO/IEC 42001 perustuu ISO:n korkean tason rakenteeseen. AIMS-järjestelmä voidaan näin ollen helposti integroida muihin johtamisjärjestelmiin kattavan hallintomallin saavuttamiseksi. DNV:n tekoälyä koskeva ViewPoint-tutkimus osoitti, että kyberturvallisuus on tekoälyn käyttöönottoon liittyvä suurin riski, jonka useimmat vastaajat mainitsivat. Yritykset voivat yhdistää AIMS:nsä tehokkaasti ISO/IEC 27001 -standardin mukaiseen tietoturvan ja/tai ISO 27701 -standardin mukaiseen yksityisyyden suojaa koskevaan johtamisjärjestelmään. 

Luottamuksen ja avoimuuden lisääminen 

ISO/IEC 42001 -standardin mukainen tekoälyn johtamisjärjestelmä tarjoaa lukuisia etuja, jotka ulottuvat riskienhallinnan ja toiminnan tehokkuuden parantamisesta luottamuksen ja avoimuuden lisäämiseen. Organisaatiot voivat ottaa käyttöön luotettavan hallinnon ja DNV:n kaltaisen riippumattoman kolmannen osapuolen sertifioimana osoittaa sitoutumisensa vastuullisiin tekoälykäytäntöihin. Avoimuus auttaa rakentamaan luottamusta sidosryhmiin, kuten asiakkaisiin, sääntelyviranomaisiin ja yleisöön. Peremmiltään ISO/IEC 42001 -standardin mukainen tekoälyn hallintajärjestelmä auttaa organisaatioita hyödyntämään tekoälyn täyden potentiaalin ja turvaamaan samalla yksilöiden sekä yhteiskunnan edut. 

Tekoälyä koskevassa ViewPoint-tutkimuksessamme tarkastelimme eri toimialojen ja organisaatioroolien yritysten kokemuksia. Tutustu, miten ne lähestyvät tekoälyä, niiden matkaa, haasteita ja seuraavia askeleita. (ENG)

Tekoäly muuttaa toimialoja ja yhteiskuntia ja luo sekä edistystä että haasteita. Kun tekoäly integroituu liiketoimintaan ja jokapäiväiseen elämään, sen kehittämistä ja käyttöä on säädeltävä vankalla lainsäädännöllä. Tutustu, miten vankka lainsäädäntö voi auttaa yrityksiä.