ISO 45003 - Psykologinen työterveys ja -turvallisuus
Psykososiaalisten riskien hallinta työperäisten vammojen ja sairauksien ehkäisemiseksi ja työhyvinvoinnin edistämiseksi.
ISO 45003 -standardissa annetaan ohjeet psykososiaalisten riskien hallintaan ISO 45001 -standardiin perustuvassa työterveyden ja -turvallisuuden hallintajärjestelmässä. Se soveltuu kaikenkokoisiin organisaatioihin ja eri toimialoille. Se tarjoaa jäsennellyn kehyksen työterveyden ja -turvallisuuden kehittämiseksi, toteuttamiseksi, ylläpitämiseksi ja jatkuvaksi parantamiseksi työpaikoilla.
Pandemia on nostanut työntekijöiden hyvinvoinnin työnantajien asialistalle. Eristäytyminen, stressi, loppuunpalaminen ja masennus; mielenterveyden tukeminen ei ole koskaan ollut tärkeämpää.
Mikä on ISO 45003
ISO 45003 on ohjeellinen standardi johtamisjärjestelmän rakentamiseksi ja tehokkaiden valvontatoimien toteuttamiseksi psykososiaalisten riskien poistamiseksi tai hallitsemiseksi. Se on laadittu tukemaan yrityksiä, joilla on ISO 45001 -standardiin perustuva työterveyden ja -turvallisuuden hallintajärjestelmä. Mikä tahansa organisaatio voi kuitenkin hyötyä tästä psykososiaalisten terveys- ja turvallisuusriskien käsittelyä koskevasta maailmanlaajuisesta parhaasta käytännöstä.
ISO 45003 auttaa sinua rakentamaan myönteisen työympäristön, joka voi auttaa parantamaan organisaation joustavuutta ja parantaa suorituskykyä ja tuottavuutta.
Standardi kattaa:- miten tunnistaa työntekijöihin kohdistuvat psykososiaaliset vaaratekijät, kuten kotityön aiheuttamat vaaratekijät;
- tarjoaa esimerkkejä tehokkaista - usein yksinkertaisista - toimista näiden ongelmien hallitsemiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin parantamiseksi.
Hyödyt
ISO 45003 on ohjeellinen standardi, jota ei voida sertifioida. Riippumaton kolmas osapuoli, kuten DNV, voi kuitenkin arvioida standardin noudattamista myös ISO 45001 työterveys ja -turvallisuus -johtamisjärjestelmän sertifiointiauditoinnin yhteydessä. ISO 45003 -standardin noudattamisen edut:- Rekrytoinnin, henkilöstön säilyttämisen ja monimuotoisuuden parantaminen
- Työntekijöiden sitoutumisen lisääminen
- Lisääntynyt mahdollisuus aloitteisiin
- Lainsäädännön noudattaminen
- Stressistä, työuupumuksesta, ahdistuksesta ja masennuksesta johtuvien poissaolojen väheneminen.